martie 22, 2025
Simona Bucura vorbește despre recalcularea pensiilor pentru pensionarii cu dizabilități.
Simona Bucura vorbeste despre recalcularea pensiilor pentru pensionarii cu dizabilitati
Politica

Simona Bucura vorbește despre recalcularea pensiilor pentru pensionarii cu dizabilități.

Recalcularea pensiilor: O problemă de solidaritate sau o problemă de matematică?

Într-o lume ideală, fiecare pensionar ar avea dreptul la o pensie corectă și echitabilă. Însă, în realitate, lucrurile nu sunt atât de simple. În prezent, ne confruntăm cu o problemă majoră: recalcularea pensiilor. Nu mai puțin de 9.300 de pensionari au contestat deciziile de recalculare, iar casele teritoriale de pensii se află într-o cursă contracronometru pentru a revizui aceste decizii. Dar ce se întâmplă cu cei care nu au înțeles decizia de recalculare sau cu cei care nu au avut curajul să conteste? Ei bine, aceștia se află într-o zonă gri, în așteptare.

Pensionarii cu dizabilități: O categorie vulnerabilă

În acest context, o categorie de pensionari merită o atenție specială: cei cu dizabilități. Aceștia trebuie să fie tratați cu solidaritate și respect, așa cum ar trebui să fie toți seniorii. Legea pensiilor, bazată pe contributivitate, nu ține cont suficient de nevoile lor specifice. Însă, există speranțe. Ministrul Simona Bucura a declarat că se vor găsi soluții pentru acești oameni cu probleme reale. O soluție compensatorie este în lucru și se pare că vom avea detalii concrete până pe 15 noiembrie.

Recalcularea pensiilor în funcție de grupele de muncă

Un alt aspect care a generat nemulțumiri este recalcularea pensiilor în funcție de grupele de muncă. În condiții speciale, avem 131.000 de pensionari, dintre care 74.500 au beneficiat de o creștere a pensiei. Însă, pentru 53.000 de oameni, sumele au rămas la aceeași valoare. În condiții deosebite, pentru 83.000 de pensionari pensia a crescut, iar pentru 12.000 sumele au rămas la aceleași valori. Deci, nu toți pensionarii din grupele de muncă au avut de câștigat de pe urma recalculării. Însă, este important să știm că punctajele au fost preluate și au fost înglobate în majorarea de punctaj de 50% pentru cei cu condiții speciale și 25% pentru foștii angajați în condiții deosebite.

Indicele de corecție: O sursă de nedreptăți

Un alt aspect care a generat nemulțumiri este indicele de corecție. Acesta nu a fost bazat pe contributivitate, ci a nemulțumit și nedreptățit toți cei care au ieșit la pensie înainte și chiar după anul 2011. Noua lege este pe contributivitate, acesta e scopul principal. Punctele de stabilitate reprezintă soluția pentru cei care au vechime în muncă mai mare, dar în același timp ca să încurajeze stabilitatea în sistemul public de pensii. Dacă stai mai mult în câmpul muncii, vin mai mulți bani la buget. Deci, ai mulți ani de muncă, vei avea o pensie mai mare.

În concluzie, recalcularea pensiilor este o problemă complexă, care necesită atenție, empatie și soluții concrete. Sperăm că autoritățile vor reuși să găsească soluțiile potrivite pentru a asigura o viață decentă tuturor pensionarilor.

Sursa: Realitatea.net