martie 22, 2025
Nebunii regimului de democratie populara.
Nebunii regimului de democratie populara
Politica

Nebunii regimului de democratie populara.

Un exemplu de „eroism” în vremuri de represiune: Gheorghe Popiac

În anii ’50, în perioada de intensă represiune politică din România, a existat un personaj numit Gheorghe Popiac. Acesta, un țăran sărac din satul Antohești, comuna Gloduri, raionul Zeletin, regiunea Bîrlad, a fost un corespondent voluntar al ziarului „Scînteia”, organul oficial al Partidului Muncitoresc Român (PMR). Într-o perioadă de șase luni, între 8 august 1951 și 8 februarie 1952, a trimis ziarului nu mai puțin de 90 de scrisori, adică o scrisoare la două zile.

Un „luptător” pe frontul cuvântului

În scrisorile sale, Gheorghe Popiac nu se limita la a descrie viața nouă care înflorise în satul său, ci se ocupa și de „uneltirile chiaburești”, adică de acțiunile țăranilor înstăriți care se opuneau colectivizării. În acest sens, Popiac a demascat mai mulți „chiaburi” care, în viziunea sa, sabotau regimul: Marița Chihodaru, care nu-și plătise impozitul de doi ani, Ion Antohi, care a sabotat însămânțările, Breahnă, care a sabotat colectările, Ion Barcan și alții.

Un „turnător” ignorat

În ciuda „activității” sale intense, Gheorghe Popiac nu a primit prea multă atenție din partea autorităților. Deși era obligat, prin Hotărârea Biroului Politic al Comitetului Central cu privire la activitatea ziarului „Scînteia”, să răspundă în termen de două săptămâni la semnalele critice ale corespondenților, Comitetul regional de partid Bîrlad nu a răspuns la majoritatea criticilor aduse de Popiac. Același lucru l-au făcut și Sfatul popular regional, Comitetul raional de Zeletin și alte instituții ale regimului.

Un „eroi” amenințat

În ciuda indiferenței autorităților, Gheorghe Popiac a continuat să scrie și să denunțe „uneltirile chiaburești”. Într-o zi, însă, a fost atacat de unul dintre „chiaburii” pe care îi demascase, Ion Barcan. Nici în fața acestui act, autoritățile nu au luat măsuri imediate pentru arestarea și trimiterea în judecată a agresorului.

Un „turnător” sau un „eroi”?

Privit din perspectiva vremurilor în care trăim, Gheorghe Popiac poate fi considerat un „turnător” sau un „eroi”? Răspunsul la această întrebare depinde de punctul de vedere al fiecăruia. Cert este că, în vremea sa, Popiac a fost un personaj controversat, care a atras atât admirația, cât și ura celor din jur. În orice caz, cazul său este un exemplu elocvent al modului în care regimul comunist a reușit să manipuleze oamenii și să-i transforme în instrumente ale represiunii sale.

Sursa: Top Secret Craiova