Un Președinte închis în Cotroceni sau un Mediator al Societății?
Ion Iliescu, fostul președinte al României, a ridicat o întrebare importantă: Ce rol ar trebui să joace președintele în societatea românească? În ultimele decenii, Palatul Cotroceni a devenit mai mult un loc de retragere pentru președinte, decât un punct de plecare către public. Această abordare a fost criticată de Iliescu, care a subliniat necesitatea unui lider care să fie deasupra partidelor politice.
Președintele-jucător sau Președintele-mediator?
Iliescu a criticat conceptul de „președinte-jucător”, o etichetă care a fost frecvent folosită în publicitatea politică din ultimii ani. În viziunea sa, un președinte nu ar trebui să joace cot la cot cu partidele și grupurile de interese, ci să reprezinte interesul societății și al statului român deopotrivă, fără a deveni clientul unor relații de putere. În acest sens, Iliescu a pledat pentru un „președinte-mediator”, un arbitru al unui joc în care nimeni altcineva, în afară de societate, în întregul ei, nu are voie să câștige.
De la Partid la Stat – Transformarea unui Președinte
Desigur, un președinte vine susținut de un partid sau din partea unui partid. Dar, odată ajuns la Cotroceni, un președinte trebuie să nu mai fie un individ de partid, ci un om de stat. Aceasta nu înseamnă că președintele ar trebui să aibă o „amnezie ideologică” și să uite de valorile și principiile lui. În schimb, el nu ar trebui să încalce promisiunile făcute în campanie. Un bun candidat la președinție este cel care are conștiința clară cu privire la ce nu trebuie să facă și încrederea nezdruncinată cu privire la ce poate să facă.
Traseismul Politic – O Boală a Democrației?
Ion Iliescu a adus, de asemenea, critici dure la adresa traseismului politic, pe care l-a descris ca fiind simptomul unei boli, a celor care nu se recunosc învinși și sfidează democrația. În opinia sa, acest fenomen subminează integritatea procesului democratic și slăbește încrederea publicului în instituțiile politice.
Sursa: Realitatea.net