aprilie 26, 2025
Fost judecător CCR: „BEC a inventat o hotărâre inexistentă. Constatarea este un fals”
Fost judecator CCR BEC a inventat o hotarare inexistenta Constatarea este un fals
Politica

Fost judecător CCR: „BEC a inventat o hotărâre inexistentă. Constatarea este un fals”

Scandalul deciziilor controversate: BEC și hotărârile inexistente

Într-un context electoral deja tensionat, fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Neacșu, a lansat acuzații grave împotriva Biroului Electoral Central (BEC). Potrivit acestuia, BEC ar fi inventat o hotărâre a Curții Constituționale a României (CCR), atribuindu-i acesteia o decizie care nu există în realitate. Acest gest ar reprezenta o încălcare flagrantă a competențelor instituționale.

Mai exact, Neacșu susține că BEC a justificat anularea candidaturii lui Călin Georgescu pe baza unei presupuse evaluări a condițiilor de constituționalitate, evaluare care nu a fost făcută niciodată de CCR. În hotărârea din 6 decembrie 2024, CCR nu a analizat dacă Georgescu îndeplinește criteriile constituționale pentru a candida. Astfel, concluzia trasă de BEC este considerată un fals juridic.

Confuzia între deciziile CCR și interpretările BEC

Problema devine și mai complicată prin faptul că BEC a extins aplicarea unei alte hotărâri a CCR, cea din octombrie 2024, care o privea pe Diana Șoșoacă, asupra cazului lui Călin Georgescu. În timp ce Șoșoacă a fost subiectul unei judecăți formale a CCR, Georgescu nu a beneficiat de un astfel de proces. Această diferență ridică semne de întrebare asupra legitimității deciziei BEC.

Hotărârea BEC este vulnerabilă din punct de vedere juridic, deoarece citează greșit o decizie a CCR. În cadrul contestației depuse la CCR, se va verifica dacă hotărârea din 6 decembrie 2024 a făcut vreo referire la condițiile constituționale ale candidaturii lui Georgescu. Dacă nu, decizia BEC ar putea fi considerată nulă.

Contestații și mobilizare fără precedent

Pe fondul acestor controverse, Călin Georgescu a depus o contestație la CCR împotriva deciziei BEC. Alături de el, avocatul Elena Radu a înregistrat o altă contestație similară. Cauza face obiectul unui dosar care urmează să fie analizat de CCR în termen scurt, având în vedere impactul major asupra alegerilor prezidențiale din 2025.

Susținătorii lui Georgescu s-au mobilizat masiv, mii de oameni pornind spre Capitală pentru a-și exprima nemulțumirea față de deciziile autorităților. Aceștia consideră că drepturile lor democratice sunt încălcate și cer o reevaluare corectă a situației.

CCR, sub presiunea unei decizii cruciale

Curtea Constituțională a convocat o ședință pentru a analiza contestațiile depuse. Decizia pe care o vor lua cei nouă judecători va avea implicații majore asupra viitorului proces electoral. În cazul în care se constată că BEC a acționat în afara competențelor sale, întreaga procedură ar putea fi reluată.

În același timp, cazul lui Georgescu nu este singurul pe masa CCR. O altă contestație vizează candidatura primarului general al Capitalei, Nicușor Dan. Aceste situații subliniază complexitatea și tensiunea din jurul alegerilor prezidențiale din acest an.

Consecințele juridice și politice

Decizia CCR va avea un impact semnificativ nu doar asupra candidaților implicați, ci și asupra încrederii publicului în instituțiile democratice. Acuzațiile de fals și încălcare a competențelor instituționale ridică întrebări serioase despre transparența și corectitudinea procesului electoral.

Într-un comunicat oficial, avocații lui Călin Georgescu au subliniat importanța respectării normelor juridice pozitive. Aceștia consideră că hotărârile CCR trebuie să fie clare și constructive, evitând interpretările care pot genera confuzie sau instabilitate juridică.

Un test pentru democrația românească

Acest caz reprezintă un test major pentru democrația din România. Modul în care autoritățile și instituțiile implicate vor gestiona situația va influența percepția publicului asupra integrității procesului electoral. Într-o perioadă marcată de polarizare și incertitudine, respectarea principiilor juridice și constituționale devine mai importantă ca oricând.

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/fost-judecator-ccr-bec-a-inventat-o-hotarare-a-ccr-care-in-realitate-nu-exista-constatarea-aceea-este-pur-si-simplu-un-fals_67cf215da546ba7f314c25da