septembrie 9, 2024
Consilierii de integritate din unități sunt remunerați corespunzător?
Consilierii de integritate din unitati sunt remunerati corespunzator
Politica

Consilierii de integritate din unități sunt remunerați corespunzător?

Consilierii de integritate din unitati nu sunt mai degraba un fel de „nulitati recompensate”?

Casc si eu gura pe pagina de internet a DGA, sa vad cum se lupta oamenii astia cu coruptia. (Cu gandul sa gasesc ceva material de sprijin pentru procesele pe majorare anticoruptie pe care urmeaza sa le declanseze sindicatul.) Croit sa ma las impresionat, precizeaza Emil Pascut de la sindicatul Diamantul.

„Vad pe pagina de prevenire, citatul asta:

„Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate […]. Aceasta priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii si în siguranța înaintării prin meritˮ.

Va spun cinstit, mi-a mers la inima. Mai ales expresia asta cu ” nulitatea recompensata”.

Deja ma gandeam ca toate „nulitatile astea recompensate” cu pozitii de sefi in MAI ( inclusiv la financiarul din aparatul central) erau si mai multi daca nu se lupta DGA si mai rarea din ei, discret, chiar si fara stim noi.

Mai dau pagini si vad un ” raport narativ” cu aplicarea planului de integritate pentru anul 2022. Doar 2022.

Oare 2023 sa fi fost an de pauza in lupta anticoruptie?

Oare au avut pauza si cu majorarea anticoruptie de 12.5% sau asta a mers blana, la DGA, si in 2023?

In lipsa de alt raport de activitate, ma uit pe cel din 2022. Plin de fite, cuvinte pompoase, activitati peste activitati.

DGA face drege, consilierul de integritate din fiecare unitate de politie este si ala un mic erou care munceste ca mineru’, 24 din 24.

Si ma intreb cat valoreaza toata vorbaria asta fancy, cand ei nu au fost in stare sa faca un lucru simplu. Sa se asigure ca toate functiile de sef, inclusiv functiile de conducere pentru agenti ( sef de post, sef de schimb, sef de tura) au in fisa postului, atributiile de prevenire coruptie mentionate la art.26 din OMAI 62/2018.

Sa dai un ordin de ministru pentru prevenire coruptie, iar DGA, sefii de unitati si consilierii de integritate sa conlucreze pentru blocarea executarii lui, mie imi apare ca o manifestare fățișă de luptă in favoarea coruptiei si nu de lupta anticoruptie.

Oare nu trebuiau sa mentioneze in registrul riscurilor de coruptie ca sunt incapabili sau ca nu vor muschii lor sa asigure executarea art 26 din OMAI 62/2018?

Oare consilierii astia de integritate din unitati nu sunt mai degraba un fel de „nulitati recompensate” ? (Recompensa fiind majorarea anticoruptie de 12,5%) Ca mie cam asa imi par. Am o banuiala ca astia, consilierii de integritate, freaca duda cu mare succes, in contul majorarii de 12,5%”, mai precizeaza Emil Pascut.

Consilierul pentru integritate este persoana desemnată la nivelul structurilor aparatului central al MAI, instituțiilor și structurilor aflate în subordinea MAI, respectiv structurilor subordonate acestora ai căror conducători au calitatea de ordonatori terțiari de credite, pentru sprijinirea activităților de prevenire a corupției desfășurate de către DGA în condițiile prezentului ordin. ( art.22 OMAI 62/2018). (Sava N.)

Sursa: https://www.incisivdeprahova.ro/2024/04/19/consilierii-de-integritate-din-unitati-nu-sunt-mai-degraba-un-fel-de-nulitati-recompensate/