septembrie 17, 2024
Barbatii erau majoritari printre turnatori la Securitate. Ce obsesii avea politia politica a lui Ceausescu?
Barbatii erau majoritari printre turnatori la Securitate. Ce obsesii avea politia politica a lui Ceausescu
Politica

Barbatii erau majoritari printre turnatori la Securitate. Ce obsesii avea politia politica a lui Ceausescu?

Securitatea și recrutarea colaboratorilor: O privire asupra deceniului final al Epocii de Aur

În ultimul deceniu al așa-numitei „Epoci de Aur”, Securitatea a reușit să recruteze aproape 200.000 de noi colaboratori. Dintre aceștia, o majoritate covârșitoare, adică 158.000, erau bărbați, conform datelor furnizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Profilul colaboratorilor: studii superioare și studenți

În ceea ce privește nivelul de educație al acestor colaboratori, 30.200 dintre ei aveau studii superioare, iar peste 4.300 erau studenți. În ceea ce privește profesia, cei mai mulți dintre colaboratori proveneau din domeniul învățământului, urmați de reprezentanții cultelor.

Supravegherea intensificată în domeniul economic

Un aspect interesant de notat este creșterea semnificativă a supravegherii în domeniul economic. În acest sector, numărul colaboratorilor s-a dublat. Acest lucru a fost determinat de planurile economice ale regimului, care prevedeau dezvoltarea masivă a industriei grele și plata cât mai rapidă a datoriei externe. Aceste condiții au condus la o creștere masivă a colaboratorilor în domeniul economic – 41.000 față de 18.600 în decada anterioară.

Creșterea represiunii ca soluție la problemele economice

În fața unei situații economice în deteriorare rapidă, a degradării condițiilor de trai ale populației și a izolării pe plan extern, chiar și în interiorul lagărului socialist, regimul de la București considera că soluția era creșterea represiunii. Aceasta este concluzia la care a ajuns CNSAS în urma studiului său.

Definiția unui colaborator al Securității

Potrivit legislației în vigoare, un colaborator al Securității este „persoana care a furnizat informații, indiferent sub ce formă, precum note și rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securității, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.” Această definiție exclude persoanele care au furnizat informații în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată. De asemenea, persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani nu sunt avute în vedere de această definiție.

Sursa: Realitatea.net