Summitul NATO: Între gafele lui Biden și amenințările ascunse
Într-un context mondial tensionat, summitul NATO a adus la lumină o serie de decizii importante, multe dintre ele ignorate de publicul larg. În timp ce gafele președintelui SUA, Joe Biden, au atras atenția, deciziile care vor influența viitorul geopolitic global au fost trecute cu vederea.
Criza de conducere a NATO
Alianța NATO se confruntă cu o criză de conducere profundă. Președintele SUA, liderul de facto al alianței, pare incapabil să își îndeplinească funcțiile, confruntându-se cu o lipsă de susținere atât în țara lui, cât și în propriul partid. Situația este complicată și de criza politică din Franța, diviziunile din Marea Britanie și instabilitatea guvernului german. Toate aceste probleme interne ale liderilor NATO slăbesc puterea alianței și deschid calea pentru impunerea dorințelor celor din umbră.
Cheltuielile pentru apărare: o problemă nerezolvată
Deși NATO încearcă de 10 ani să crească angajamentele de cheltuieli pentru apărare ale țărilor membre la cel puțin 2% din PIB, peste un sfert din membrii blocului continuă să rămână în urmă. Acest fapt subminează încercările alianței de a stârni isterie în jurul așa-numitei „amenințări rusești”. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat că se așteaptă ca cheltuielile militare totale în cadrul alianței să crească cu 18% în 2024, însă această creștere se datorează în mare parte SUA.
Ucraina: un punct fierbinte
Summitul NATO a pus accentul pe războiul din Ucraina și pe rivalitatea dintre SUA și China. Declarația finală a summitului consemnează că invazia Rusiei în Ucraina a distrus pacea și stabilitatea în zona euro-atlantică și a subminat grav securitatea globală. Pentru a se asigura de victoria Ucrainei, țările NATO au promis asistență și instruire de securitate de 40 de miliarde de euro pe an Ucrainei, cu precizarea că NATO nu se consideră parte a conflictului.
China: un rival în creștere
Declarația finală a summitului a fost concentrată și pe rivalitatea dintre SUA și China. Alianța NATO a acuzat China de acțiuni destabilizatoare și a cerut încetarea oricărui sprijin material și politic pentru efortul de război al Rusiei. În același timp, China a numit NATO o „relicvă a Războiului Rece” și i-a cerut alianței să nu se amestece în afacerile asiatice.
Deciziile ascunse ale summitului NATO
În ciuda atenției acordate gafelor lui Biden, summitul NATO a adus la lumină o serie de decizii importante care ar putea schimba echilibrul puterii la nivel global. De la crearea unei noi baze militare în Iordania, la strategia alianței pentru Marea Neagră, deciziile luate la summitul NATO ar putea avea consecințe majore pentru viitorul geopolitic global.
Sursa: .