Șocant! Elevii indisciplinați, trimiși în „săli de detenție”
Într-o încercare controversată de a gestiona comportamentul necorespunzător în școli, elevii ar putea fi trimiși într-o sală special alocată acestui proces, la decizia profesorului, în timpul orei pe care au deranjat-o. Această propunere face parte din Statutul Elevului 2024, care se află încă în stadiul de proiect. Activitățile pe care le-ar avea de făcut elevii în aceste săli sunt stabilite de profesor sau de cadrul didactic auxiliar sub supravegherea căruia ajunge elevul. Printre exemplele date se numără „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”.
Detenție în școli: o propunere controversată
Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. În acea perioadă, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” propunea și reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, amenzi pentru părinți, dar și ca nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC.
Ministerul Educației: „Avem alt scop”
În ciuda controversei, Ministerul Educației susține că are „alt scop”, dar nu oferă detalii. Într-o declarație oficială, Ministerul a negat folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, afirmând că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.
Detalii despre propunerea controversată
Conform propunerii, în cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.
Sursa: Realitatea.net