Împrumut de 500 de milioane de dolari pentru România: O măsură de precauție sau o strategie de dezvoltare?
Recent, România a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 500 de milioane de dolari pentru politici de dezvoltare cu asistență financiară pre-aprobată pentru managementul riscului la dezastre. Acest acord, denumit „Romania Second Disaster Risk Management Development Policy Loan with a Catastrophe Deferred Drawdown Option-CAT DDO-2”, a fost semnat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și de directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.
Un împrumut pentru prevenirea dezastrelor: O soluție inovatoare sau o capcană financiară?
Linia de finanțare, care are o opțiune de tragere în următorii trei ani, este destinată întăririi capacității de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice. Aceasta ar trebui să ajute România să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență. Împrumutul se adaugă la cel de 650 milioane de dolari pe care Banca Mondială l-a aprobat pentru România în luna iulie, pentru susținerea politicilor de dezvoltare.
Un parteneriat consolidat sau o dependență financiară?
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că noul cadru de colaborare și semnarea instrumentului de finanțare pentru situații de urgență contribuie la consolidarea relației de parteneriat dintre România și Banca Mondială. Acesta a apreciat sprijinul oferit țării noastre prin consultanță, de către experții Băncii Mondiale, pentru susținerea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, inclusiv cea prin care Guvernul a vizat sistemul public de pensii.
Un viitor promițător sau o iluzie?
Grupul Băncii Mondiale are în prezent un portofoliu de 2 miliarde de dolari în România, și va finanța proiecte de alte 3 miliarde de dolari în următorii 3 ani. Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanțare pentru IMM-uri și fermieri, pentru femei și tinerii antreprenori, dar și pentru reducerea decalajelor în infrastructură, logistică, și integrarea în lanțurile de valoare.
Un apel la colaborare sau o cerere de supunere?
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a salutat eforturile Băncii Mondiale în identificarea celor mai bune soluții pentru a oferi finanțare în condiții cât mai accesibile și un mix de produse cât mai adaptat nevoilor specifice. Acesta a încurajat conlucrarea strânsă între echipele românești și cele ale Băncii Mondiale.
Sursa: Realitatea.net