decembrie 10, 2024
Bacalaureat 2024: Proba scrisă la Limba română azi
Bacalaureat 2024 Proba scrisa la Limba romana azi
Educatie

Bacalaureat 2024: Proba scrisă la Limba română azi

Maratonul examenelor de Bacalaureat 2024: O luptă cu timpul și cu cunoștințele

Marți, elevii vor da piept cu proba obligatorie a profilului, fie că e vorba de Matematică sau Istorie, în funcție de specializarea pe care au ales-o. Joi, își vor testa cunoștințele la proba la alegere a profilului și specializării, având de ales între 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, vineri va fi ziua în care vor susține proba de Limba și literatura maternă.

134.000 de candidați, un singur obiectiv: promovarea examenului

Conform datelor transmise de comisiile județene și de comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune. Aceștia includ peste 119.000 de elevi din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare. Accesul în săli va fi permis până la ora 8:30, iar probele vor începe la ora 9:00.

Reguli stricte pentru desfășurarea examenului

Pentru redactarea lucrărilor scrise și rezolvarea subiectelor, elevii vor avea la dispoziție trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc., precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. Candidații surprinși încălcând aceste reguli vor fi eliminați din examen.

Rezultatele, așteptate cu sufletul la gură

Primele rezultate vor fi afișate în centrele de examen și online în data de 8 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 12 iulie. Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, mai multe condiții: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise.

Asistență pentru eventualele disfuncționalități

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului. Activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Sursa: Realitatea.net