Statul, de la plasă de siguranță la entitate cinică
Un om fără adăpost, care a fost forțat să părăsească locuința familială, este în pericol de a deveni un eșec nu doar pentru el însuși, ci și pentru familia, comunitatea și societatea sa. Această situație, multiplicată de un număr mare de oameni, poate duce la un eșec al democrației și al statului care se presupune că este un stat de drept și social. În loc să fie o plasă de siguranță pentru cetățenii săi lipsiți de resurse și de acces la ascensorul social, statul se transformă într-o entitate cinică, indiferentă și chiar ostilă.
Un stat eșuat?
Există voci care susțin că România este un stat eșuat, fără a înțelege că această afirmație poate fi mai aproape de adevăr decât par. În ultimii 20 de ani, structura economică și socială a României a fost modelată de o clasă restrânsă și ultra-boată de privilegiați, în timp ce marea majoritate a populației a rămas în sărăcie.
Nedreptățile regimului neofeudal
Cele două categorii principale de victime ale acestui regim neofeudal sunt cei care nu au resurse financiare pentru a-și cumpăra locuințe și cei supra-îndatorați la bănci, care au crezut că au cumpărat locuințe pe credit, dar au ajuns, de fapt, în servitute, captivitate și ruină. Pentru acești oameni, ascensorul social nu numai că a dispărut, dar autobuzul a plecat mereu cu câteva secunde înainte ca ei să ajungă în stație.
Planul Simion: o soluție?
Președintele AUR, George Simion, candidatul partidului la funcția de Președinte al României, a prezentat un plan care promite construirea anuală a 100.000 de case la un preț începând de la 35.000 de euro. Acest program ar costa 50 de miliarde de euro pentru a construi 1 milion de locuințe. Însă, în realitate, nevoia de finanțare este de doar 20 de miliarde de euro, deoarece locuințele se vând ulterior. Acest plan ar putea genera o economie reală, iar valoarea activelor create ar putea depăși la final 75 de miliarde de euro.
Sursa: Realitatea.net